烽火飛花

給各位朋友回憶、討論本地舊電視節目的地方!

文章袖子 » 週五 3月 23, 2007 11:27 am

Sam 寫:
3721 寫:
袖子 寫:我記得烽火飛花仲有一首歌很動聽的: 血在翻,心在冷...你是忍心一去不復還...
唔係太記得,當時仲細,亦都唔知有冇記錯,各位,指教指教。

長為曙光盼 (烽火飛花插曲)

雨在泣, 心在冷
你是忍心一去不復返
誰奪我歡樂
遺我失落
帶走朝陽金光燦

我記得此劇亦有一首是由曾慶瑜主唱;同〝長為曙光盼〞的曲是一樣,但歌詞就不同,我覺得曾慶瑜所唱的那首歌比鄭少秋的〝長為曙光盼〞動聽得多,只可惜這首歌並未有收錄在鄭少秋那隻碟裡,唔知3721兄或其他朋友;有沒有曾慶瑜所唱那首歌的歌詞 :oops:

我也很想要你所說的一首,雖然我未聽過!曾慶瑜的聲線幾好,她給我的感覺是有點點才女feel.
Random avatar
袖子

文章3721 » 週五 3月 23, 2007 2:24 pm

相信係呢一首:
Second version:
雨在泣, 風在嘆
不管千呼喚你不返
人已消逝, 雲裡消逝
留下我來痴痴盼
意已悲, 心亦冷
帶淚哭一聲世事難
難覺苦難, 難覺憂患
留下千萬愁不散
*望眼青天不見天
只見淚斑
流淚眼不見你
只見愁無限
帶淚呼, 忍淚呼
你亦忍心一去不復返
留下你的夢
枉我心慟
留下千萬愁不散
End: 留下你的夢
枉我心慟
和那千萬千盼

文章Sam » 週六 3月 24, 2007 12:13 pm

3721 寫:相信係呢一首:
Second version:
雨在泣, 風在嘆
不管千呼喚你不返
人已消逝, 雲裡消逝
留下我來痴痴盼
意已悲, 心亦冷
帶淚哭一聲世事難
難覺苦難, 難覺憂患
留下千萬愁不散

唔該晒3721兄你的歌詞 :D !請問這首歌是否出過大碟,是在那一張?是否由曾慶瑜自己唱返,定還是已改由其他歌手主唱?

我記得曾慶瑜也曾在《奮鬥》一劇裡也唱過插曲,不過那些插曲到出大碟時,以改由甄妮主唱。記憶中;曾慶瑜連一首粵語歌也未在黑膠碟中出現過 :(
Sam

文章3721 » 週六 3月 24, 2007 6:41 pm

我自己都好想搵返長為曙光盼呢隻歌,
不過可惜只搵到歌詞.
印象中曾慶瑜曾經出過廣東歌大碟,
不過冇乜人留意,
有冇收錄呢隻歌亦唔肯定.
不過佢去咗台灣發展後曾經響80-90年代出過唔少國語碟,
有興趣o既朋友可以去以下呢個blog睇吓.
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!Am3PigqGH ... e?mid=1854

文章johnnybravo » 週四 5月 01, 2008 12:46 am

在Youtube上找到這首由曾慶瑜唱的「長為曙光盼」,放上來給大家一齊欣賞。

http://www.youtube.com/watch?v=kMYp6lrK ... re=related
johnnybravo

文章nightkids » 週二 5月 20, 2008 2:56 am

johnnybravo 寫:在Youtube上找到這首由曾慶瑜唱的「長為曙光盼」,放上來給大家一齊欣賞。

http://www.youtube.com/watch?v=kMYp6lrK ... re=related

連日來在電視上睇見四川地震受災同胞,突然好想聽番哩苜歌 :(
nightkids

Re: 烽火飛花

文章FFC » 週六 5月 29, 2010 10:28 am

烽火飛花 越南話配音片段﹕
http://www.youtube.com/watch?v=o2su7L931w8
我的網誌﹐ 歡迎閱覽
人生何苦催頭白? 知也無涯, 憂也無涯, 且趁新晴看落霞。
春光釀出湖山美。才見開花, 又見飛花, 潦草東風亦可嗟。
頭像
FFC

上一頁

回到 「昔日TV」一般討論區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者: 沒有註冊會員 和 2 位訪客

Hosted by Freeforum.ca, get your free forum now! TOS | Support Forums | Report a violation
buy web site traffic slimdiary.com
MultiForums powered by echoPHP phpBB MultiForums